Как да четем бързо?

На всеки му се случва да има момент в живота си, когато иска да прочете купчина книги, но никога да не намира необходимото време. Сега ще разгледаме поредица техники и принципи как да променим това.

Четенето е умение, което научаваме веднъж и след това го занемаряваме. Като всяко друго умение например готвенето, където научавате нови рецепти, научавате как да подобрявате старите, или като даден спорт – нови тренировки и трикове, така и четенето може да се подобри. Можете да подобрите скоростта с която четете както и качеството на запаметяване. Средно, хората четат 150-250 думи в минута (зависи от темата на материала). Учудващо, говорим със същата скорост, което показва, че правим нещо доста излишно. Умът ни е способен да възприеме много повече думи в минута от колкото можем да изговорим. Проблемът идва от това, че като малки са ни научили да произнасяме всяка думичка наглас, пък след това наум. Този навик си е останал в главата ни и ние продължаваме да вокализираме наум това което четем и несъзнателно да ограничаваме скоростта си. Възприемайте, но не произнасяйте. Знам, че е лесно на думи и невероятно трудно на практика, но ще се научите. Например когато търсите името си в списък с имена, вие не четете всяко отделно име да видите дали е вашето или не – просто минавате с поглед и визуално разшифровате приликите на думите с тези от вашето име. Колкото по-често срещате едни и същи думи, толкова по-лесно ще можете да ги разпознавате, без да ви е нужно да фокусирате за дълго над тях, че да ги разберете.

Освен, вокализирането на думите които четем наум, също така се забавяме като се връщаме назад. Често сме прочели нещо, не сме схванали смисъла и се връщаме да препрочетем. Всъщност вършим двойната и излишна работа така. Много често смисълът на това което сме прочели се изяснява едвам в следващите няколко изречения, защото авторът е решил така да представи нещата, и дори и да не е в следващите две изречения, то все ще се подразбере от контекста. Не се връщайте да препрочетете нещо, което тъкмо сте прочели!

Фокусната ни точка е третата спънка към бързото четене. Не можете да четете бързо ако четете сричка по сричка и дума по дума. Очите ви са способни да фокусират над много по-големи участаци от това. Опитайте се да гледате по средата не 3 думи и да ги възприемате едновременно. Разделете така реда на 3 фокусни точки и ще видите как по-бързо ще за прескачате. За какво изобщо ви трябва да се фокусирате на отделни едносрични думи? Скок подскок!

Достатъчно е само да прекъснете тези 3 вредни навика в четенето, че да подобрите значително скоростта си.

Тренировка – не може да минете без нея. Пробвайте следните упражнения веднъж-дваж дневно в продължение на 2 седмици

  1. Четете за 20 минути с нормална скорост и целейки се да разберете за какво става дума в текста. Като минат тези 20 мин, опитайте се да препрочетете същия текст, но за 10 минути.
  2. За 10 минути се опитайте да чете само по групи от 3-5 думи, а не всяка дума по отделно
  3. Засичайте си колко бързо четете на страница и се опитайте с всяка следващата страница, да си счупите рекорда.
  4. Прочетете някакъв параграф и след това се опитайте да възпроиведете в главата си какво тъкмо сте прочели – това очевидно ще тренира паметта ви. Тази тренировка ще ви помогне и за запаметяването на имена.

Допълнителни трикове за подобряване на скоростта или запаметяването.

  • Показвайте с химикал или молив къде четете. Очите са привлечени към движението и това ще ви помогне да не губите реда, също така да поддържате някакво прилично темпо.
  • Регулирайте скоростта с която четете. Винаги четете по-бавно в началото на параграфа и забързвайте след това. Най-важното съдържание и най-ключовата информация се съдържа в тези първи 1-2 изречения, останалото е пълнеж някакъв.
  • Четете разумно. Много хора обичат да пишат локуми (сигурно и аз). Четете само увода и заключението, ако ги има. Ако ги няма, започнете със заглавието, първите изречения от всеки параграф и след това всички думи и фрази с удебелен шрифт. Именно заради тези локуми, често предпочитам да научавам нови неща чрез гледането на видеота в YouTube. Там на всичкото отгоре има настройки за регулиране на скоростта на самото видео (понякога има хора които говорят изключително бавно и аз използвам смело увеличението на скоростта).
  • Използвайте инструменти като Reader Faster, SpreederAccelaReader че да четете информация online.

Не забравяйте – трябва да практикувате, че да постигнете каквито и да е резултати. Засечете си 1 минути четене сега и вижте колко думите сте минали. Пробвайте горните упражнения за седмица две и опитайте отното да видите каква ви е бройката за минути. Успех!

ПП. само се замислете колко хубаво би могло да четете 600 думи в минути и да помните това което сте прочели. Гледайте филма Limitless, че да видите до някаква степен колко остър (aka. умен) бихте могли да станете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *