Как да увладеете времето си

Представете си, че сте джадай с името Боб. Любовта на живота ви – принцесата Люси – е хваната в капан в горяща сграда и вие бързате да я спасите.
Мислете за Люси като въплъщение на мечтите и стремежите си – тя е вашето най-важно нещо в живота.
За съжаление, преди да можете да я достигнете ви напада армия от stormtroopers. Множество лазерни лъчи са насочени към вас, и ако не успеете да ги убегнете, ще умрете. Можете да мислите за тях като спешни обстоятелства отвличащи вниманието ви от спасяването на принцесата.
Добре познаваме как един герой би подходил в такава ситуация. Ако се отнесе несериозно и се занимава с най-спешните задачи (да очисти всичките stormtroopers), тогава главната му задача (да спаси принцесата) ще се провали и в замъка ще намери едно препържено кюфте.
Така е и в живота на всекиго. Имаме неща които са най-важни и неща, които са най-спешни– тези две страни постоянно се конкурират за нашето внимание.
Тайната на овладяване на времето ви се крие в това систематически да се съсредоточите над най-важното и да потиснете спешното/неотложното. За съжаление сме така построени, че се фокусираме над нещата, които изискват моментално внимание и отлагаме тези които иначе са най-важни. Трябва да преобърнете тези тенденции в живота си, колкото и да е противно на навика ви и заобикалящия ви социален кръг.Квадрант
Погледнете как преминава деня ви. По-голямата част от времето ви преминава във вършене на неща, които не вие сте избрали, а които са изискани към вас. Но ето как може да решим този проблем:

  • Научете се да казвате НЕ. Има негласен закон в обществото, който гласи, че когато някой ви помоли за услуга – вие сте длъжни да се съгласите. Забравяте, че има принцеса някъде там, която трябва да спасявате, но заради мнението на другите и техния комфорт, казвате ДА наляво и надясно. Ако искате да постигнете главната си цел, трябва да жертвате този социален комфорт, винаги да помагате на Сульо и Пульо. Между другото, хората инстинктивно, започват да уважават тези които казват НЕ, защото един вид те изглеждат като личности в техните очи, а не като изтривалки.
  • Прекъснете плана за телевизия. Ще спестите време и още повече пари. Средно статистически, американците прекарват 34 часа седмично пред телевизора. Представете си в далечен план колко много време е това, и какво действие би имало над вас като личност ако го бяхте вложили в развитието си! Гледането на телевизия, е гледането на измисления живот на някакви си хора. На тях им се плаща – ок, но на вас? Живейте вашия живот и недейте да се филмирате.
  • Изключете звуците на всички съобщение и приложения на телефона и работния си компютър. Мислите си над някаква задача и в един момент ви прекъсва някакъв досаден звук. Казвате си, че няма да го прочетете, но после може да ви задълбае ‘А кой ли ми е писал… Ами ако е тя/той…’. Най-добре запазете концентрацията си и не прекъсвайте работата си. Определете си специално време през деня, през което да гледате съобщенията от пощата си или на телефона.не можете да работите над много задачи едновременно
  • Блокирайте време от деня си за работа над приоритетите си. Ние хората сме много интересни същества. Ако трябва да срещнем приятел, ще определим време кога, къде и за колко време приблизително. Докато, когато имаме нещо много важно за вършене (писане на книга, ходене на фитнес), просто ще си кажем ‘ще го почна в някой момент’ и го отлагаме и го отлагаме. Третирайте приоритетите си като битки – определете им време и не допускайте никой да ви го отнема.
  • Първо най-важното. Кое е най-важно (не спешно) нещо, което евентуално бихте могли да вършите сега? Задължително работете над него днес. Не забравяйте, че има неограничен брой, разсейващи ви stormtroopers и недейте да се заблуждавате с мисълта ‘само да се преборя с тях и ще премина към по-важното’. До никъде няма да стигнете така и само ще си подхвърляте разсейващите ви задачи.
  • По-малко задачи, за повече време. Винаги има милиони неща, които биха могли да се свършат. Номерът е да се вземат не повече от 1-3 значителни на ден. Мозъкът ви няма да хареса този лимит и ще се опитва постоянно да препуска на някъде. Фокусирането на всички усилия над една задача е къде по-ефективно от вършенето на мн. задачи едновременно.
  • Игнорирайте! Грубо е, непрофесионално, но напълно необходимо. Има хора, за които няма да намерите време да им пишете. Има обещания, които ще трябва да забравите. Може да се забавите със задачи като подреждане, плащания на сметки, преглеждане на пощата. Светът няма да се разпадне. Отплатата на това да игнорирате ще е в това, че ще свършите задачите, които са от истинско значение.

Един последен урок от джадаите е че те са герои.
Героите ни вдъхновяват поради много причини: те взимат трудни решения, не се предават и продължават напред докато изпълнят задачите си с най-голямо значение. Още една причина поради, която обичаме героите е, че отвътре, всеки един от нас знае и вярва, че и той може да е като тях!

 

How to master your time

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *